Arendalsuka

Mandag 14. aug: Ankomst Arendal
Vi står tidlig opp i Kristiansand og kaster loss før frokost. Vi har fått besøk av Oberstløytnant Stivang som seiler med oss til Arendal. Det blir nok en nydelig dag på sjøen og vi går for seil store deler av turen. Allerede i innseilingen til Arendal aner vi folkelivet og havna er travel. Vi manøvrerer oss på plass på utsiden av fullriggeren Sørlandet og om litt legger også Vega til på utsiden av Svanen. Nye Veteraner mønstrer på for resten av seilasen og flere fra SIOPS-kontoret skal også være på skuta her i Arendal. Vi rekker så vidt å handle og lage middag før skuta er full av besøkende publikum til kveldens konsert. Stemningen er god og det blir ganske så sent før alle er i køya og lyset slukket.

Tirsdag 15. Aug: Lyngør Fyr
Lyset på og tidlig opp igjen. Solen skinner og vi pakker oss klare for å reise til Lyngør Fyr. 10 Veteraner og filmteamet på to, reiser med skyssbåt fra Arendal til Lyngør Fyr utenfor Tvedestrand. Der blir vi satt i land og skal være alene til neste dag. Fyrvokterboligen er lys og trivelig og det tar ikke lang tid før alle har funnet seg til rette med sengeplass og i salongen. Noen tar en runde på øya og plukker søppel langs sjøkanten. Etterhvert blir det også varm lunsj i spisestuen. Alle senker skuldrene og slapper av på fyret. Kortspill, boklesing og morsomme historier fyller dagen og plutselig er det tid for middag. Etterpå går vi ut for å ta litt bilder i ruskeværet. Sjøsprøyten står høyt i bølgene fra havet og skaper et flott bakteppe for bildene. Varmen kommer tilbake foran peisen og alle får seg en god natts søvn uten nattevakter. Båtknirking er byttet ut med ulende vind og regn som pisker på vinduene og litt uvant er det å ikke ligge i hengekøye, men snart er det stille i Fyrvokterboligen.

Onsdag 16.aug: Seilkurs i Arendal
Sola skinner igjen og havet ligger flatt. Frokosten på fyret går ned på høykant før rydding og utvask. Vi blir hentet av skyssbåten igjen og er tilbake på skuta litt før lunsj. Etter lunsj rusler vi bortover i havna til to seilbåter med instruktør fra Arendals Seilforening som står klare til oss. Her får vi innføring i litt grunnleggende seilkunnskap og får prøve oss i havnebassenget før vi setter kursen mot Torungen Fyr. De er raske og lett manøvrerbare, disse små båtene og vi runder Merdø i god fart. Vinden er svakere innaskjærs, så vi siger rolig tilbake til havna og nyter varmen fra sola. Tilbake på Svanen får vi med oss et av inslagene til Arendalsuka: Afganistanveteran Veronica Nilsen i samtale med Pia Pedersen. Programmet er tett i dag og vi går videre til omvisning på Hestmanden. En gammel båt som har seilt nesten uskadd gjennom to verdenskriger og er restaurert til museum over krigsseilerne og deres historie. Utover kvelden nyter vi visesang fra nabobåten Vega før hengekøyer henges opp lyset slukkes i banjeren.

Torsdag 17. aug: Robert Mood holder foredrag
I dag blir det litt sen frokost før vi begynner å forberede skuta for neste seiletappe. Men først skal Robert Mood hold foredrag. Han prater engasjert om lojalitet. Soldatens lojalitet til landet, demokratiet og til hverandre. Om hvordan lojalitet bør og skal gå begge veier, at man skal kunne stole på at alle blir ivaretatt nå og i fremtiden. Mange har kommet for å høre på og det er trangt på dekk. Så er det på tide å kaste loss i Arendal. Skuta ryddes og tømmes for folk som ikke skal være med videre før vi setter kursen mot Risør.
Overfarten til Risør går i urolig sjø og øsende regn. Dørene slamrer og løse ting seiler rundt. Heldigvis er det ikke lange turen og vi klapper til kai etter 4 timer. Plutselig er banjeren fylt opp av Risør Shanty-kor som stemmer i med gode gamle sanger. De har sjokoladekake med til oss alle og fra byssa kommer det nystekte vafler. Senere kommer pizzabudet med en stabel nystekte pizza som raskt blir fortært av en sulten gjeng. Mye arbeid gjenstår på dekk, for skuta ligger ikke stille, og mange må i sving for å sikre løse gjenstander og se til at regn holdes ute.

Hilsen
Anja