Flaskepost fra Anna Rogde

Noen fantastiske dager har gått etter at vi forlot Halten og seilte til Leka. Vi har møtt inspirerende folk som har vist at det godt går an å skape seg et liv ute på øyene, men du må jobbe for det! Mange er nok overrasket over hvor godt hus og bebyggelse er vedlikeholdt, havner og turmål tilrettelagt, det meste gjort på dugnad eller av ildsjeler. Litt rot og uferdige prosjekter, men lite søppel, mye idyll. Hadde vi kommet noen uker for så hadde vi kanskje sett de hundrevis av sekker med plast og søppel som lokalbefolkningen rydder, hvert eneste år for å ta vare på denne naturen – som overvelder oss!  Vi opplever sol, varme og badetemperatur i noe av Norges flotteste natur, men den passer ikke seg sjøl, man trenger mennesker som Øystein på Hysvær. Alt han og samboer og øvrige med tilknytning til øyene der, har klart å gjøre er utrolig.

Omvisning på Ærfuglmuseet

Leka, Vegaøyene, Lovund, Rødøy er lagt bak oss og vi har fått innføring i hvordan generasjonene før oss har klart å livberge seg. E-huset på Vega ble prioritert framfor verdensarv-museet, her får man se og ta på historien og ser samspillet mellom folk, dyr og fugl. For noen av oss er dette en nostalgisk reise tilbake til barndommen, for andre et helt ukjent kapittel! For få år siden var mange av oss kanskje ikke like stolt over hvor man kom fra, nå er det heldigvis annerledes.

Været har vist sin aller beste side, glovarme soldager i vindstille. Da nytter det ikke å heise seil så motor har bragt oss videre nordover, men vi har tatt oss mange stopp, tatt toppturer og badet i havet. Søndag tok vi like godt både Lovundtoppen (633) og Rødøyløva (440), så noen av oss er nok litt støle i skrotten, men har hatt noen ubetalelige opplevelser.

Deliig med en pust i bakken etter topptur.

Nydelig vær på Lovundfjellet!

Med denne skuta og dette mannskapet så er det ikke mulig å mistrives, og med denne kokka er det bare en ting det går an å klage på…man går opp i vekt!

Til deltagerne: Vi nærmer oss slutten på denne etappen, Bodø skal anløpes i dag kl.1600 og i løpet av kvelden og neste dag reiser flere av dere hjem, for å gi plass til nye deltagere. Mange av dere har kommentert at disse dagene har gått for fort, men samtidig at vi har vært her lenge!! Inntrykkene har vært mange og sterke. Vi er på denne korte tiden blitt et nytt, men godt sammensveiset gjeng, kamerater, og mange av oss kommer nok til å holde kontakt videre.  Det har ikke vært en eneste konflikt, dere har stilt opp, meldt dere frivillig, utfordret dere selv på både høyde og dybde, mange har virkelig utfordret seg selv og mestret ting dere normalt unngår! Dere har tatt et tak når det har vært nødvendig – selv om de ikke sto på vaktlista og ting har gått smertefritt, med latter og smil.

Alle har stått i og gjort turen uforglemmelig, spesielt de gode kameratskapene som ble skapt underveis

Noen få timer gjenstår for dere og det blir nok kanskje en liten nedtur når dere kommer hjem og ser igjennom posten og regningsbunken! Da håper jeg at det går an å se på foto fra turen og kanskje bli inspirert til å ta en trimtur, eller aller helst, ta initiativ og invitere noen av de dere traff på turen, og fant tonen med, til en tur der hvor du selv er kjent og la nye venner nyte godt av din lokalkunnskap og dine kontakter! Alle har nå et nytt nettverk og nye venner og jeg håper alle på turen har sett hvor viktig jobb Veteranforbundet SIOPS, (og alle de andre foreninger og forbund), gjør. Vi er nødt til å trå til og vise at vi er mange som ønsker at alle soldater «skal komme helt hjem».  Verv gjerne støttemedlemmer og hjelp til med at SIOPS får medlemstall som reflekterer hvor mange som er helt enige i at «de som har stilt opp for Norge, fortjener å bli tatt vare på etter tjenesten». Det gjelder også familien til de som er ute.

Personlig synes jeg ALT som gjøres for veteraner egentlig er positivt, men noe er viktigere enn annet, derfor støtter jeg SIOPS!

Takk for en flott tur og all hjelp underveis. Ser fram til en flott siste kveld i Bodø. Ankomst ca. kl. 1600. Vi legger oss ved Bryggerikaia og har åpen skute fra 1700 hvor Bodøs ordfører også kommer ombord. Amcarklubben henter oss til omvisning på Jektefartsmuseet kl. 1830. og deretter blir det privat grillfest på Bremnes. Kl. 2200 skal to- tre av dere ut på en liten tur for å utfordre dere selv…og prøve å nyte en storslått utsikt fra FLY!

J-Edgar