Herlige opplevelser i ruskete vestlandsvær!

Lørdag 5. august
Tidlig opp for å sjekke vær og værmelding. Blir det bra nok til å gå til Preikestolen? Alle kikker opp på himmelen i forskjellige retninger. Det diskuteres litt frem og tilbake over frokosten, og så blir det avgjort. Vi bestiller minibuss for å frakte oss til stistart ved Preikestolen Fjellstove. Optimismen råder når fire spreke Veteraner, to fra mannskapet og vårt lille kameracrew labber avgårde innover og oppover. Enn så lenge er det oppholdsvær og tempoet er høyt på den flotte, men litt glatte og tidvis gjørmete stien. Et par regnbyger blir det, men vi lar oss ikke stoppe av det. Dessverre kan vi ikke skryte av noe utsikt. Tåka ligger tjukk i hele fjorden og innhyller oss på platået. Returen til Fjellstova blir en våt affære. Regnet kommer jevnt, kun avløst av kraftigere styrtbyger. Vi klarer oss fint og synes bare litt synd på en del turister som er dårlig kledd og ikke har særlig vern mot vannet fra oven. Ettermiddagen blir brukt til fisking, kortspill og tørking av tøy. Plutselig kommer det en nybakt sjokoladekake på bordet og vi har det slettes ikke så verst.

Søndag 6.aug
Innover Lysefjorden går det. Under brua og omkranset av mektige høye fjell. Vi gjennkjenner Preikestolen nedenfra, og også i dag er den lettere innhyllet i et tåkeslør. Kapteinen manøvrerer skuta stødig innover og lar oss komme nær et av de flotte vannrike fossefallene. Nærmere Flørli ringer utkikken i skipsklokka og peker fremover. Vi registrerer at et av de lange luftspennene ligger nesten i vannflaten. Kapteinen må smyge skuta helt inntil sørsiden av fjorden mens alle følger spent med på om det er høyde nok til vår 25 meter høye stormast.
Vi ankommer Flørli og speider etter anvist kaiplass. Den viser seg å ikke være helt som beskrevet, men vi klarer å legge til. Fergekapteinen var ikke like fornøyd med vår plassering og vi måtte forlate Flørli uten å få prøvd trappene. Vi seilte dermed tilbake mot Stavanger med en kort stopp på Lauvik for å sette i land en av deltagerene som måtte hjemover på jobb. I sekstiden la vi til på Skagenkaia. De fleste benyttet anledningen til å rusle en tur og spise is. Og vi avsluttet kvelden med noen runder kortspill.

Mandag 7. aug
Med støtte fra transporten på KNM Harald Hårfagre (Madla Leir) besøkte vi monumentet «Sverd i Fjell» ved Hafrsfjord og får servert en kortversjon av historien om Slaget ved Hafrsfjord i 872. Turen går tilbake til skuta for klargjøring til MOB-øvelse med 330 Skvadron, Sola. Dessverre måtte de ut på reelt oppdrag og øvelsen utsettes til tirsdag. Veteraner og deler av mannskap fristilles og forsvinner i land, mens skuta fylles opp med drivstoff og vann for videre seilas. Kvelden avsluttes med, den nå standard runden med, kortspill

Anja
Prosjektkoordinator Veteranseilas 2017