Reisebrev fra Jan-Edgar

Etter 5 dager om bord og på vei mot Brønnøysund så er det på tide med et lite reisebrev.

Kvelden før avreise på Skuret i Trondheim

Vi møttes i Trondheim, noen gamle kjente, men mest nye ansikter for de fleste av oss. Spente folk, litt usikre på hva de hadde begitt seg ut på, mye folk overalt og egentlig i en situasjon som de fleste av oss ikke liker. Jeg kunne sagt mye om startarrangementet og detaljer, men å hoppe over Egil Eide og Kystlaget Trondheim, betjeningen på Skuret og restauranten Troll er umulig. Egil er en fantastisk raus kar som tok seg tid til oss sjøl om han var mer enn opptatt med landsstevnet. Takk.

Hovedfokus er selvfølgelig deltagerne. At de som er med trives og finner ro i rutiner og freden som heldigvis oppstår på havet. Lukta av tjære, salt hav, gammelt tauverk og seil, blir avløst av lukten av god mat, tradisjonskost. Lukt er noe som ofte trigger mange av oss, mas, skrål og stress likedan.

Tre ganger før har SIOPS gjennomført seilasene, med den flotte Skonnerten Svanen, denne gangen er det Anna Rogde, etter hvert, og dette «virker». Det virker på den måten at deltagerne klarer å slappe av, litt tryggere, omringet av tolerante venner og folk med felles historie og erfaringer. Venner som vet at livet av og til ikke er helt enkelt når hode og kropp ikke fungerer helt som før. Søvnmangel og plager får ta for stor del av livet, frustrasjon over manglende eller feil hjelp, og krav om å forholde seg til systemer som trigger plagene, er for mye for mange.

Livet er en hengekøye og godt vær for å slappe skikkelig av!

Mye er heldigvis blitt bedre når det gjelder ivaretagelsen av veteraner og deres familie etter tjenesten, men fremdeles gjenstår mye. Derfor er «voksenopplæring» viktig når vi møter folk som kan forandre ting til det bedre. Men her finner vi roen, nye venner, nye nettverk og får kanskje prøvd noe som gir følelsen av å mestre seg sjøl i nye utfordringer. Breie glis etter for eksempel en redningsøvelse er i grunnen bevis nok.

Øvelse med 330 Skvadron på Ørlandet

Brede glis etter gjennomført øvelse

Første natt i Trondheim var nok en natt uten søvn for de fleste men, det tok et døgn så begynte roen å senke seg. Latter og breie smil, bamseklemmer og klapp på skuldra. Vaktrutiner og innføring i seilkunsten, ankring og fortøyning, og alle de tusen ting som må fungere på en skute som denne, fyller hodet med nye tanker. Vaktene gikk i orden fra første stund, vask og hjelp i byssa og initiativ til å hjelpe – bare skjer!

Mannskap, Skipper, kokka og vi er blitt en flott gjeng som kommuniserer lett og jobber sammen. Slikt er ikke en selvfølge, og når det skjer, så fort, så er det fordi mange av oss har lært hva som fungere, og hva som ikke fungere. Skuta er lastet med erfaring, ikke bare sår, og vi deler på de gode erfaringene og tar en dag av gangen, noen tar en time av gangen.

Vi møter flotte folk som stiller opp som guider og verter, folk som skjønner at disse deltagerne om bord har stilt opp for Norge, og fortjener litt ekstra. Mange vi har møtt har selv vært ute på oppdrag og åpner dørene for oss og byr på lokalkunnskap og historier. Initiativtagere og gode kontakter som gjerne bruker feriedager eller tar seg fri fra jobb for å bidra er ingen selvfølge, men tilbudene er mange og av og til må vi faktisk si nei, vi prioriterer seilinga og lar vinden bestemme. Omvisning på Austeråt Fort og en fantastisk guidet tur til Halten, toppet med MOB øvelse og øvelse med 330 skvadronen på Ørlandet var en perfekt start, og flott sommervær langs en fantastisk kyst er jo selvfølgelig en fordel, men når tåka ligger tett ut fra Leka, på vår vei mot Brønnøysund, så er det ingen som klager på det.

Tåka ligger tykt over vannet

Her på Leka ble vi møtt av lokale veteraner, Shanty-kor og FN-flagget heist. Mange hadde tatt turen ned på kaia for å møte oss og øya har mange veteraner. To veteraner fra Libanontjeneste i Norbatt 3 kjenner plutselig hverandre igjen etter 40 år og historie deles.  Etter ei rolig natt og guidet tur rundt hele øya, med gammelordføreren som guide, ble  dette en meget god start på dagen. Jeg lar være å nevne navn, noen blir kanskje glemt.

Guidet tur på Halten

Mange har etterlyst en detaljert seilingsplan og tidspunkt for ankomst i forskjellige havner. Det er jo selvfølgelig fordi mange ønsker å komme om bord og kanskje tilby flere opplevelser, men min erfaring er at det kan bli for mye for enkelte deltagere, og det viktigste med turen er at deltagerne har det bra. Ambisjonene er kanskje ikke store når vi sier at ingen skal komme hjem å føle seg verre, og at de fleste kommer hjem i litt bedre forfatning enn ved ankomst, med et nytt nettverk og nye venner. Med gode opplevelser og føle at det er i alle fall noen som bryr seg! Da er SIOPS fornøyd!

Vi skal fylle dagene med seiling, fisking, fjellturer og omvisninger i noe av Norges flotteste kyst, et område med historie og dokumentasjon fra ei tid med slit og innsats som få av oss forstår. Respekt for generasjonene før oss og forundring over hva folk har klart å utrette. Da hjelper det godt å befinne seg om bord i 151 år gammel historie, Skonnerten Anna Rogde.

Praktfulle Anna Rogde i fantastiske omgivelser

Brønnøysund i ettermiddag, en tur til Torghatten og ut for å dra en line sammen med Johnny Warholm – er videre plan. Kanskje øya VEGA i natt!

Jan-Edgar Nilsen